ableton sending patch change message

As the Novation community has developed over the years, it has naturally found the bulk of it's voice on Social Media. To ensure we can be there to discuss and support you as best we can, we’ve decided to close the forum.

The conversation isn’t over, though. We’re waiting for you; come say hi.

Also, be sure to check out some of our friends.

As ever, thank you for your support.

Thanks for reading, The Novation Team

If you're having a technical difficulty, get in touch via http://bit.ly/NovationSupport and our technicians will get back to you as soon as they can!

2 posts / 0 new
Last post
omzinho
Offline
Last seen: 1 year 5 months ago
Joined: 12/19/2015 - 03:53
ableton sending patch change message

hi guys

just got my bs2 and im loving it so far

only problem i am facing is when i send midi to the bs2 from a clip in ableton

everytime i hit play to start the clip, it will automatically change the patch on bs2 to patch 0

 

for example, i have patch 2 loaded, im playing on the keys, its all good

i have a midi clip in ableton, i trigger the clip, the patch\sound on the bs2 changes to patch 0

 

anyone know why this is happening?

skijumptoes
Offline
Last seen: 1 year 5 months ago
Joined: 03/26/2013 - 13:22

Sounds like you either have a program change message in the clip, if so you can use Ableton to filter it out/delete it.  This can occur if you're using a midi clip downloaded from the internet for example.

Or, most likely, you have the clip parameters set to a program value (see image link) - make sure all three boxes are set to 'None'.

http://en.wikiaudio.org/images/4/4c/Ableton_Live_Notes_box_with_patch_an...