Launchkey mini - incontrole problem after update

As the Novation community has developed over the years, it has naturally found the bulk of it's voice on Social Media. To ensure we can be there to discuss and support you as best we can, we’ve decided to close the forum.

The conversation isn’t over, though. We’re waiting for you; come say hi.

Also, be sure to check out some of our friends.

As ever, thank you for your support.

Thanks for reading, The Novation Team

If you're having a technical difficulty, get in touch via http://bit.ly/NovationSupport and our technicians will get back to you as soon as they can!

7 posts / 0 new
Last post
rayrz
Offline
Last seen: 4 years 2 months ago
Joined: 07/24/2014 - 20:07
Launchkey mini - incontrole problem after update

Hi all,

 

Im new here so i explane my problem. First off all i want to tell what a very good product the lauchkey is.

I'm very happy when i recieved the box from the mailer. But...

I first connect to my ipad air with a special connector and i run the free novation lauchpad. Wow, everything works fine, the key's, the pads 
and the knobs. 

Then i connected to my pc. And it asked if i want to update the firmware for lauchkey mini. So, i did. the firmware was 211.

After that i re-connect the launchket back again to my ipad. And now the only thing what worked was the keys. 

But no pads and knobs anymore. I can't figure it out anymore, it workt not even with fl studio and ableton anymore.

What did i wrong? is there a fix? or is there a possilble way to reset to factory settings?? 

Please somebody help me....it is fustrated when it not working.....

 

greetings Ray

 

skijumptoes
Offline
Last seen: 2 years 10 months ago
Joined: 03/26/2013 - 13:22

I'ts not something to do with the incontrol setting is it? i.e. if you turn incontrol off does it work then?

rayrz
Offline
Last seen: 4 years 2 months ago
Joined: 07/24/2014 - 20:07

no, if i turn on "incontrole" the lights will light up, red/green. but no funktion. If i press long on button midi channel then channel 1 will green light up.

that channel 1 is selekted.

But can the launchkey be reset?? by some buttons pressed long???

i made a yt movie see here : https://www.youtube.com/watch?v=F2vc7buQXaU

and vid2 :

https://www.youtube.com/watch?v=p5Ns3qB4x9k&list=UUnRkiAb-MvG3qnE50iCDpIg

 

 

skijumptoes
Offline
Last seen: 2 years 10 months ago
Joined: 03/26/2013 - 13:22

That's strange watching your video, as the pads light up.

I'm not aware that it can be reset, sorry.  You may be able to update the firmware again, but that's something i would only do if Novation recommended it to you.

Are your ipad apps up to date by the way?

Basically the Launchkey has two midi ports, one for the keys, and one for incontrol (knobs and pads etc.)(Port 2).  It looks as though port 2 is not transmitting, it could be possible that your usb cable has a fault, have you a spare one you could try?

But, as this occured after the firmware update i doubt that.  I think you really need to contact Novation tech support.

rayrz
Offline
Last seen: 4 years 2 months ago
Joined: 07/24/2014 - 20:07

THx Mr.skijumptoes, 

for your help, i think that is right indeed the second midi port. port2 that is not corresponding with my ipad and pc.
But thats really strange, the launchkey app on my ipad is reasonly updated. so that's not it, it worked at the first time. 
Ipad connector is also new. just bought it, and worked at the first also good.

updating the firmware i did that several times, but no succes at all,.
i email the tech support but no reaction insteat. has to wait...

did you update your launchkey to 211 firmware?? 

But when i go the the apps settings i see that i mis channel 10, is that normal?

https://lh6.googleusercontent.com/-Kmo_reRqAlI/U9I2sDfKOqI/AAAAAAAAaZw/-...

 

groetjes Raymond

 

 

skijumptoes
Offline
Last seen: 2 years 10 months ago
Joined: 03/26/2013 - 13:22

Well, you can hold the incontrol button down and after a few seconds pick which midi channel the launchkey transmits on using the 16 pads... 1-16 etc.  It will transmit on midi channel 1 by default i beleive, but the pads will send data on midi channel 10 if you're NOT in incontrol mode... I beleive that's how it works.

However, it's the incontrol port that doesn't appear to be working so it's not really relatable to midi channels, rather the second port doesn't appear to be registering as an output, but it is receiving data as your pads are lighting up.  

So, it's either a communication issue, firmware bug, or faulty unit - All you can rule out is communication issues (Novation can only assist if it's bug or fault) - I would try plugging the cable in at different times in the hope that you can get it to work.... i.e. close the app completely (Double click ipad button and swap the app upwards), plug it in and then open the app... Try unplugging it and plugging it in while you're using it... Try wobbling the cable a little.   That totally rules out any connection issues you may have.

Is that the official apple camera connection kit do you know?  Sometimes the 3rd party ones can be a bit unreliable.  I had one that would only work correctly if i put a bit of weight ont he connector, so i got myself a new one.

I just wonder if it is your black usb cable also, as the same is happening with ableton - even if it's new if you have a spare one laying around you can try, then try it out.

Hopefully Novation will respond to you soon!

rayrz
Offline
Last seen: 4 years 2 months ago
Joined: 07/24/2014 - 20:07

hi, mr.skijumptoes,

Thx for the help again...and thinking again with me,.....respect.

So i tryed the cables, different cables, i shot down the app, i wobble but nothing is helping.

I think really that it is the frimware on my keyboard,but how i downgrade it....

The tech support will let me down...they don't re-act.  I think right that is the controle channel.

Now wait,....

 

gr ray